BTW en teambuilding
Tax

BTW en teambuilding

Bij het organiseren van een evenement voor het personeel, zoals een barbecue of teambuilding, kan de btw op deze kosten worden afgetrokken als het evenement een collectief sociaal voordeel is. Om als collectief sociaal voordeel te worden beschouwd, moet het evenement toegankelijk zijn voor alle personeelsleden van het bedrijf (ook al neemt niet iedereen deel).

Hoewel de btw op de kosten van het evenement aftrekbaar is, moeten de bestaande regels en beperkingen worden nageleefd, met name die met betrekking tot de vereiste informatie op facturen. Alleen evenementen voor personeelsleden en leidinggevenden komen in aanmerking voor deze aftrek. Uitgaven met betrekking tot klanten of leveranciers worden beschouwd als ontvangstkosten, waarvoor btw-aftrek is uitgesloten.

Het uitnodigen van partners van werknemers bij deze evenementen is een gevoelige kwestie. De fiscale administratie kan de aftrek van btw weigeren, hoewel bepaalde rechtspraak, zoals die van Antwerpen in 2007, deze praktijk soms heeft aanvaard. Het is daarom verstandig om het standpunt van de lokale belastingdienst te controleren voordat u partners van werknemers uitnodigt.

Restaurant- en cateringkosten zijn over het algemeen niet aftrekbaar, zelfs niet voor personeelsfeesten. Er is echter één uitzondering: als het evenement zelfbediening is, waarbij het eten en drinken door het bedrijf wordt gekocht en het personeel voor de bediening zorgt, kan de btw worden afgetrokken. Ook als een cateraar maaltijden levert zonder bijkomende diensten, is de btw aftrekbaar, omdat dit een eenvoudige levering van goederen is.

Bent u geïnteresseerd in onze dienst "Tax?"

Onze missie op het gebied van bedrijfsfiscaliteit is om u te helpen een redelijke fiscale last te dragen, in overeenstemming met uw inkomsten en de mogelijkheden die de fiscale wetgeving biedt.

Lees meer Al onze diensten