Verlaging van de registratierechten in het Waalse Gewest vanaf 2025
Real Estate

Verlaging van de registratierechten in het Waalse Gewest vanaf 2025

Momenteel is de aankoop van een enige eigen woning door een particulier in het Waalse Gewest onderworpen aan volgende registratierechten:

  • 12,5% op de verkoopprijs;
  • 6% voor een bescheiden woning, met een beperkt kadastraal inkomen en afhankelijk van het aantal kinderen ten laste;
  • 5% voor een woning gefinancierd met een sociale hypotheek.

Abattementen tussen €20.000 en €40.000 kunnen de belastinggrondslag verlagen en onder bepaalde voorwaarden kan ook een zogenaamde chèque-habitat ter waarde van €1.520 per jaar worden toegekend.

Vanaf de Waalse regering besloten om het registratierecht te verlagen naar 3% voor de aankoop van een enige eigen woning en dit met ingang van 1 januari 2025. Eigenaars van meerdere onroerende goederen blijven onderworpen aan het tarief van 12,5%. Met dit nieuw verlaagde tarief kan de koper onmiddellijk profiteren van het belastingvoordeel bij herverkoop binnen een redelijke termijn van een eerste onroerend goed, zonder het tarief van 12,5% te hoeven betalen.

In ruil worden de huidige regelingen met verlaagde tarieven, abattementen en de chèque-habitat vanaf 2025 afgeschaft.

Om een voorbeeld te geven: voor de aankoop van een huis van €150.000 zou het registratierecht van 3% nog €4.500 bedragen. In vergelijking met het huidige tarief (€18.750 op dit moment zonder tegemoetkoming of chèque-habitat), betekent dit een besparing van €14.250.

Het huidige systeem met de chèque-habitat biedt echter een besparing van €35.400, waardoor dit systeem voordeliger is dan het nieuwe, zelfs met de verlaging van het tarief naar 3%.

Deze hervorming moet nog in wetgeving worden omgezet.